• Pigeons From The Sea

Systeem

Laten we bij het koppelen van de duiven beginnen, dit is de start voor het nieuwe seizoen.
Dit jaar voor het eerst de vliegduiven later dan de kwekers gekoppeld, geen eieren overgelegd.
De vliegduiven hebben wel gebroed, maar het jong niet volledig groot gebracht toen op weduwschap. Wij hebben 2 afdelingen met elk 12 broedhokken, een hok voor de meerjaarse en een hok voor de jaarlingen dus 50% nieuwe aanwas. In totaal kunnen wij 24 weduwnaars kwijt, maar niet elk jaar zitten de broedhokken helemaal vol als het prijspercentage van de doffers te laag is blijven er broedhokken leeg.

Bij de duivinnen is dit ook zo, maar meestal hebben we meer goede duivinnen als doffers er blijven elk jaar zo’n 30 duivinnen op het vlieghok. De duivinnen (nonnen) die teveel zijn krijgen nooit een doffer te zien, maar daar vliegen ze niet minder om. De duivinnen zitten op een hok van 2 bij 2,5 meter en alles zit los in een honingraad en op schapjes. Duivinnen gaan elke week mee daardoor lopen ze ook niet aan. De duivinnen die wel aanlopen vliegen minder prijs dus worden uitgeselecteerd wij kijken alleen naar prijspercentage en niet waar ze uit komen.

Voor de vlucht word de laatste jaren niet meer getoond, ook geen broedschaal de duiven gaan zo de mand in. Na de vlucht zien ze elkaar wel en blijven tot de volgende dag bij elkaar naar gelang de zwaarte van de vlucht. Alle duiven gaan elke week mee. De duiven die de fondvlucht doen gaan de week er op mee op de midfondvlucht als de fondvlucht zeer zwaar is geweest, dan mogen ze een week rust.

De laatste twee jaar richt ik op donderdag af, ook de duiven die donderdagavond meegaan krijgen deze lapvlucht van zo’n 30 km. Altijd langs de kust want die lijn moeten ze van ons aanhouden. Dan gaan eerst de duivinnen eruit want die zijn super gek op hun hok. Als ze thuiskomen stormen ze naar binnen op een valplank van 30 bij 30. In 1 minuut zitten ze soms binnen en dat terwijl er bij ons altijd duiven rond vliegen als ik ze lap. Omdat wij met meerdere liefhebbers bij elkaar zitten, soms vallen ze zo door de jongen die dan rondvliegen heen naar binnen. De doffers laat ik 10 minuten later los zodat Ruud even de tijd heeft om de duivinnen te voeren. De doffers lopen iets langzamer binnen want deze hebben meer last van de rondvliegende duiven van de andere liefhebbers op de duiventuin.

Over medicijngebruik kan ik kort zijn; bij de oude duiven heel weinig, vorig jaar de eerste tien weken niks gegeven ook niet voor ontsmetting. Voor je gevoel kan dat niet want je bent zelf pas gerust als je wat geeft, maar als ze de zaterdag goed aankomen dan zijn ze gezond en moet je er vanaf blijven denken wij. Maar we hebben wel alle medicijnen in huis voor als het niet gaat. Bij de jongen hebben we elk jaar wel coli, wij hebben alles gegeven om dit tegen te gaan, maar elk jaar breekt het toch weer uit. Net voor de vlucht zijn ze weer gezond, dat geluk moet je hebben, maar dan lig ik wel een paar nachten wakker.

We verduisteren alleen bij de jongen en wij verlichten niet, dit hebben we een jaar gedaan zeer slecht bevallen.
Alle duiven gaan een keer per dag los. ‘s Morgens voert Ruud en vanaf 16.00 uur doe ik alles zelf, tot 20.30 ben ik dan met de duiven bezig.

Reacties zijn gesloten.